piątek, 8 lipca 2011

Cukinie nadziewane pastą kurczakową

Tym razem coś naprawdę zdrowego :)
Ze względu na to, że bazą tej potrawy jest cukinia, możemy ją zakwalifikować, jako typowo letni posiłek.
Poniższy przepis pozwala na wykonanie dwóch porcji dla średnio głodnych osób - czyli ilości odpowiedniej na przykład na kolację. Na obiad - radziłabym podwoić wszystkie składniki.


Potrzebne będą:

  • Nóż,
  • deska do krojenia,
  • łyżeczka,
  • blender,
  • forma do pieczenia oraz folia aluminiowa lub naczynie żaroodporne (o długości nie mniejszej niż długość cukinii.

Składniki:

  • 2 młode cukinie,
  • pojedyncza pierś kurczaka (ok. 200g),
  • opakowanie mozzarelli (takie "na mokro"),
  • ok 100g pieczarek,
  • średnia cebula, obrana,
  • odrobina kukurydzy (z puszki),
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek suszony,
  • świeże zioła do przybrania, np. bazylia lub oregano,
  • oliwa.

Wykonanie:
  1. Cukinie przekroić wzdłuż na połowy, wydrążyć miąższ łyżeczką, a następnie posolić (miąższ można użyć np. przy gotowaniu zupy warzywnej).
  2. odkroić ok 1/5-1/4 kulki mozzarelli i odłożyć (przyda się później do ozdobienia).
  3. Kurczaka zmiksować (np. blenderem - ja używam ostrza w robocie kuchennym) wraz z pieczarkami, cebulą, mozzarellą, majerankiem, solą i pieprzem. W przypadku braku blendera - można użyć mięsa mielonego, a pozostałe składniki trzeba pokroić bardzo drobno, a następnie wymieszać.
  4. Dodać do "pasty" kurczakowej kukurydzę i wymieszać.
  5. Nagrzać piekarnik do ok. 180 stopni.
  6. Polać formę do zapiekania odrobiną oliwy, a następnie ułożyć w niej połówki cukinii.
  7. Przełożyć "pastę" kurczakową do wydrążonych cukinii.
  8. Pokroić pozostałą część sera na małe kawałeczki i położyć je na wierzchu,
  9. Cukinie ozdobić listkami ziół. 
  10. Piec ok. 25-30 minut, aż cukinie będą miękkie, a nadzienie upieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz