Poniższy przepis pozwala na wykonanie dwóch pizzy o średnicy ok 30cm.
Zawsze wychodzi :).
Potrzebne będą:
- malakser - lub miska
- stolnica,
- wałek,
- szklanka,
- blacha do pieczenia,
- nóż do krojenia pizzy i niektórych składników,
- tarka do sera.
Składniki na ciasto:
- 400g mąki,
- 30g drożdży
- 4 łyżki oliwy
- 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach - dobrze, gdy mleko nie jest zimne
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- zioła (np. bazylia, oregano, tymianek.. )
Składniki na sos
- 1 ząbek czosnku,
- pół małej lub średniej cebuli,
- puszka krojonych pomidorów,
- świeże zioła, np. bazylia, majeranek, oregano itp., posiekane
- dla zaostrzenia sosu można dodać suszoną papryczkę chili.
Dodatki (każdy może wrzucić coś wg uznania, oczywiście z umiarem; poniżej wymieniam te, które znalazły się na mojej pizzy.
- ser - ok 200g
- oliwki (ok 20szt),
- suszone pomidory (po ok. 6 na pizzę) ,
- szynka - ok 50g
- kukurydza - pół małej puszki
Wykonanie:
- Mąkę, rozdrobnione drożdże, sól, pieprz, oliwę, mleko z wodą i zioła - wrzucić do dużej miski i wymieszać, a następnie - wyciągnąć ciasto na stolnicę i zagniatać ok 10 minut. Można też użyć malaksera (ja tak robię), który za nas wyrobi ciasto, a co więcej - będzie ono bardziej puszyste i łatwiejsze do rozwałkowania.
- Tak wyrobione ciasto - podzielić na dwie równe części i utworzyć z nich kule.
- Włożyć kule do miski, i odstawić w ciepłe miejsce (np. w okolice grzejnika, na okno ogrzane słońcem, na ekspres do kawy; ostatnio słyszałam także o tym, że można włożyć ciasto do piekarnika z termoobiegiem, nastawionego na 30-35 stopni, ale sama tego jeszcze nie wypróbowałam) na 1 godzinę.
- W międzyczasie przygotować sos i dodatki do pizzy. Podsmażyć na odrobinie oliwy pokrojoną cebulkę i czosnek. Można dorzucić papryczkę chili. Jak cebula się zeszkli - dorzucić puszkę pomidorów - uwaga: jeżeli jest dużo oliwy, może zacząć pryskać. Doprawić solą i pieprzem i poczekać, aż się zagotują pomidory i odrobina wody lekko odparuje. Na koniec dorzucić świeże, posiekane zioła.
- Dodatki do pizzy, wymagające pokrojenia - pokroić.
- Utrzeć ser (można też go pokroić na małe kawałeczki, jeśli jest to ser zakupiony w postaci plastrów).
- Gdy ciasto rosło już przez godzinę - nastawić piekarnik na 180 stopni (termoobieg - 160-170, zależności od piekarnika), a następnie rozwałkować obie kule na placki o średnicy ok. 30cm.
- Placki przełożyć na blachę i ponakłuwać widelcem.
- Rozsmarować sos po równo na obu plackach.
- Posypać placki odrobiną sera.
- Ułożyć dodatki.
- Posypać oba placki resztą sera.
- Piec ok. 20 minut.
- Pokroić na kawałki, gdy jest jeszcze ciepła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz