wtorek, 5 lipca 2011

Pizza, która zawsze wychodzi

Nie znam osoby, która by nie lubiła pizzy. Często jest kojarzona z niezdrową żywnością, kupowaną w fast foodach - wg mnie - niesprawiedliwie, bo pizzę można wykonać w domu, ze składników, które są jak najbardziej zdrowe :). Do tego ta różnorodność... można dodać do niej, to co się lubi. Można też w tworzenie pizzy zaangażować dzieci, zmieniając przygotowanie posiłku w rodzinną przygodę.

Poniższy przepis pozwala na wykonanie dwóch pizzy o średnicy ok 30cm.
Zawsze wychodzi :).

Potrzebne będą:

  • malakser - lub miska
  • stolnica,
  • wałek,
  • szklanka,
  • blacha do pieczenia,
  • nóż do krojenia pizzy i niektórych składników,
  • tarka do sera.
Składniki na ciasto: 
  • 400g mąki,
  • 30g drożdży 
  • 4 łyżki oliwy
  • 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach - dobrze, gdy mleko nie jest zimne
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • zioła (np. bazylia, oregano, tymianek.. )
Składniki na sos
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół małej  lub średniej cebuli,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • świeże zioła, np. bazylia, majeranek, oregano itp., posiekane
  • dla zaostrzenia sosu można dodać suszoną papryczkę chili.
Dodatki (każdy może wrzucić coś wg uznania, oczywiście z umiarem; poniżej wymieniam te, które znalazły się na mojej pizzy.
  • ser - ok 200g
  • oliwki (ok 20szt),
  • suszone pomidory (po ok. 6 na pizzę) ,
  • szynka - ok 50g
  • kukurydza - pół małej puszki
Wykonanie:
  1. Mąkę, rozdrobnione drożdże, sól, pieprz, oliwę, mleko z wodą i zioła - wrzucić do dużej miski i wymieszać,  a następnie - wyciągnąć ciasto na stolnicę i zagniatać ok 10 minut. Można też użyć malaksera (ja tak robię), który za nas wyrobi ciasto, a co więcej - będzie ono bardziej puszyste i łatwiejsze do rozwałkowania.
  2. Tak wyrobione ciasto - podzielić na dwie równe części i utworzyć z nich kule. 
  3. Włożyć kule do miski, i odstawić w ciepłe miejsce (np. w okolice grzejnika, na okno ogrzane słońcem, na ekspres do kawy; ostatnio słyszałam także o tym, że można włożyć ciasto do piekarnika z termoobiegiem, nastawionego na 30-35 stopni, ale sama tego jeszcze nie wypróbowałam) na 1 godzinę.
  4. W międzyczasie przygotować sos i dodatki do pizzy. Podsmażyć  na odrobinie oliwy pokrojoną cebulkę i czosnek. Można dorzucić papryczkę chili. Jak cebula się zeszkli - dorzucić puszkę pomidorów - uwaga: jeżeli jest dużo oliwy, może zacząć pryskać. Doprawić solą i pieprzem i poczekać, aż się zagotują pomidory i odrobina wody lekko odparuje. Na koniec dorzucić świeże, posiekane zioła. 
  5. Dodatki do pizzy, wymagające pokrojenia - pokroić.
  6. Utrzeć ser (można też go pokroić na małe kawałeczki, jeśli jest to ser zakupiony w postaci plastrów).
  7. Gdy ciasto rosło już przez godzinę - nastawić piekarnik na 180 stopni (termoobieg - 160-170, zależności od piekarnika), a następnie rozwałkować obie kule na placki o średnicy ok. 30cm.
  8. Placki przełożyć na blachę i ponakłuwać widelcem.
  9. Rozsmarować sos po równo na obu plackach.
  10. Posypać placki odrobiną sera.
  11. Ułożyć dodatki.
  12. Posypać oba placki resztą sera.
  13. Piec ok. 20 minut.
  14. Pokroić na kawałki, gdy jest jeszcze ciepła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz