Przepis oryginalnie pochodzi z Jamajki.
Poniższy przepis pozwala na przygotowanie 3 porcji dla wygłodniałych dorosłych :)
Potrzebne będą:
- malakser (lub blender),
- łyżka,
- ostry nóż,
- głębokie naczynie
- folia aluminiowa
- forma do pieczenia lub naczynie żaroodporne (pozwalające na położenie 3 piersi kurczaka koło siebie)
- garnek/rondel - do ugotowania ryżu
Składniki do kurczaka:
- 3 pojedyncze piersi kurczaka - średniej wielkości, gdyż 1 pierś będzie dla jednej osoby,
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego - lub nieco więcej niemielonego, ale wtedy trzeba wziąć pod uwagę, że trzeba będzie je jakoś zmielić (mi się udało wykonać to w malakserze, ponieważ nie trafiłam nigdzie w sklepie na mielone ziele angielskie),
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - ją akurat udało mi się dostać zmieloną, jednak podobno niektórzy mają z tym problemy,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1-2 obrane ząbki czosnku,
- kawałek obranego imbiru - ok 2-3 cm, pokrojonego,
- 1 łyżka ciemnego cukru muscavado (jeżeli ciemny cukier ma być kupowany tylko do wykonania tego przepisu, to można go zastąpić zwykłym),
- 30ml ciemnego rumu (ja miałam jasny i też było dobrze),
- 30ml soku z limonki,
- 30ml sosu sojowego,
- 1 świeża chili (ja miałam tylko suszoną),
- mała cebula.
Przepis na kurczaka - w skrócie:
- Wszystkie składniki, oprócz kurczaka, wrzucić do malaksera i zmiksować. Powinna powstać ciemna pasta.
- Filety umyć i ponacinać po kilka razy z wierzchu pod kątem na głębokość ok 2 cm.
- Kurczaki włożyć do głębokiego naczynia, a następnie natrzeć pastą i odstawić na min. 2 godziny na blacie (pozostałą częścią "sosu" zalać kurczaki)
- Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową (można z niej zrezygnować, ale wtedy będzie się ciężko myło formę).
- Przełożyć kurczaki nacięciami do góry do formy i polać pozostałą w naczyniu częścią "sosu".
- Formę włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika (180-185) przy termoobiegu i piec przez 30 minut.
- Wyciągnąć/wysunąć formę i polać kurczaki sosem, który znajduje się przy mięsie.
- Piec jeszcze przez 30minut w takiej samej temperaturze.
- W tym czasie zacząć przyrządzać ryż.
Składniki do ryżu kokosowego (do zmodyfikowanego przepisu):
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1 łyżka oliwy,
- pół cebuli (posiekane) lub kilka dymek pokrojonych,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 1 świeża chili, posiekana,
- 200g ryżu długoziarnistego
- 200ml mleczka kokosowego
- 300ml bulionu z kury
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
Przepis na ryż w skrócie:
- Rozgrzać oliwę w rondlu.
- Wrzucić cebulkę- podsmażyć tak, żeby się lekko przyrumieniła,
- Wrzucić chili i czosnek i pomieszać.
- Wrzucić ryż i pomieszać tak, aby cały został pokryty oliwą,
- Dolać mleczko kokosowe i bulion, a następnie wymieszać
- Dorzucić kukurydzę i wymieszać.
- Gotować ok 15 minut.
- Posypań tymiankiem i ew. doprawić solą do smaku.
- Sprawdzić, czy ryż się ugotował i wchłonął płyn.
Podawanie:
Ułożyć na talerzu kopczyk ryżu - a na środku położyć kurczaka.
Dookoła ryżu można umieścić liście sałaty lub sałaty lodowej.
Dla mnie to danie jest rewelacyjne i nadaje się nawet na świąteczny obiad - o ile oczywiście wszyscy zaproszeni są amatorami pikantnych potraw. Taki ryż można podawać także do innych mięs, albo jako samodzielne lekkie danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz