wtorek, 28 czerwca 2011

Egzotyczny kurczak z ryżem kokosowym

W związku z tym, że zaczynam dopiero tworzyć tego bloga - postanowiłam wrzucić na niego przepis, który niedawno przypadł nam bardzo do gustu. Jest to kolejny przepis zainspirowany książką Nigelli, jednak nieco zmodyfikowany -  ze względu na to, że nie wszystkie składniki udało mi się zgromadzić.

Przepis oryginalnie pochodzi z Jamajki.

Poniższy przepis pozwala na przygotowanie 3 porcji dla wygłodniałych dorosłych :)

Potrzebne będą:
  • malakser (lub blender),
  • łyżka,
  • ostry nóż,
  • głębokie naczynie
  • folia aluminiowa
  • forma do pieczenia lub naczynie żaroodporne (pozwalające na położenie 3 piersi kurczaka koło siebie)
  • garnek/rondel -  do ugotowania ryżu


Składniki do kurczaka:
  • 3 pojedyncze piersi kurczaka - średniej wielkości, gdyż 1 pierś będzie dla jednej osoby,
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego - lub nieco więcej niemielonego, ale wtedy trzeba wziąć pod uwagę, że trzeba będzie je jakoś zmielić (mi się udało wykonać to w malakserze, ponieważ nie trafiłam nigdzie w sklepie na mielone ziele angielskie),
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne 
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - ją akurat udało mi się dostać zmieloną, jednak podobno niektórzy mają z  tym problemy,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1-2 obrane ząbki czosnku,
  • kawałek obranego imbiru - ok 2-3 cm, pokrojonego,
  • 1 łyżka ciemnego cukru muscavado (jeżeli ciemny cukier ma być kupowany tylko do wykonania tego przepisu, to można go zastąpić zwykłym),
  • 30ml ciemnego rumu (ja miałam jasny i też było dobrze),
  • 30ml soku z limonki,
  • 30ml sosu sojowego,
  • 1 świeża chili (ja miałam tylko suszoną),
  • mała cebula.
Przepis na kurczaka - w skrócie:
  1. Wszystkie składniki, oprócz kurczaka, wrzucić do malaksera i zmiksować. Powinna powstać ciemna pasta.
  2. Filety umyć i ponacinać po kilka razy z wierzchu pod kątem na głębokość ok 2 cm.
  3. Kurczaki włożyć do głębokiego naczynia, a następnie natrzeć pastą i odstawić na min. 2 godziny  na blacie (pozostałą częścią "sosu" zalać kurczaki)
  4. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową (można z niej zrezygnować, ale wtedy będzie się ciężko myło formę).
  5. Przełożyć kurczaki  nacięciami do góry do formy i polać pozostałą w naczyniu częścią "sosu".
  6. Formę włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika (180-185) przy termoobiegu i piec przez 30 minut.
  7. Wyciągnąć/wysunąć formę i polać kurczaki sosem, który znajduje się przy mięsie.
  8. Piec jeszcze przez 30minut w takiej samej temperaturze.
  9. W tym czasie zacząć przyrządzać ryż.



Składniki do ryżu kokosowego (do zmodyfikowanego przepisu):
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1 łyżka oliwy,
  •  pół cebuli (posiekane)  lub kilka dymek pokrojonych,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 1 świeża chili, posiekana,
  • 200g ryżu długoziarnistego
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 300ml bulionu z kury
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
Przepis na ryż w skrócie:
  1. Rozgrzać oliwę w rondlu.
  2. Wrzucić cebulkę- podsmażyć tak, żeby się lekko przyrumieniła,
  3. Wrzucić chili i czosnek i pomieszać.
  4. Wrzucić ryż i pomieszać tak, aby cały został pokryty oliwą,
  5. Dolać mleczko kokosowe i bulion, a następnie wymieszać
  6. Dorzucić kukurydzę i wymieszać.
  7. Gotować ok 15 minut.
  8. Posypań tymiankiem i ew. doprawić solą do smaku.
  9. Sprawdzić, czy ryż się ugotował i wchłonął płyn.

Podawanie:
Ułożyć na talerzu kopczyk ryżu - a na środku położyć kurczaka.
Dookoła ryżu można umieścić liście sałaty lub sałaty lodowej.

Dla mnie to danie jest rewelacyjne i nadaje się nawet na świąteczny obiad - o ile oczywiście wszyscy zaproszeni są amatorami pikantnych potraw.  Taki ryż można podawać także do innych mięs, albo jako samodzielne lekkie danie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz