piątek, 12 sierpnia 2011

Bakłażany po prowansalsku

Dzisiaj - kolejna odsłona letniej kuchni - bakłażany po prowansalsku.
Przepis bezmięsny - znaleziony przeze mnie w książce 'Schudnij z Montignakiem' - odrobinkę przeze mnie zmodyfikowany - i, oczywiście, wypróbowany :).
Danie bardzo smaczne i pasujące jako posiłek w upalny dzień, ale - proporcje podane poniżej wystarczą na lekką kolację dla dwóch osób. Jeżeli chcecie się tym daniem najeść na obiad - radzę zwiększyć ilość składników.




Potrzebne będą:

  • Naczynie żaroodporne lub blacha do pieczenia z folią aluminiową.
  • Nóż i deska do krojenia.
  • Łyżka/łyżeczka.
  • Patelnia/garnek do duszenia + jakieś mieszadło, np. drewniana łyżka.


Składniki:

  • 3 małe/średnie bakłażany,
  • oliwa z oliwek (min. 3 łyżki)
  • 200g świeżych pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku - pokrojone (można więcej),
  • 1 łyżka mięty posiekanej,
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej (tak było w oryginalnym przepisie, ale w związku z tym, że moja druga połówka nie przepada za pietruszką- zastąpiłam ją świeżym tymiankiem),
  • 60g czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Wykonanie:
  1. Bakłażany umyć, obciąć ich końce, przekroić wzdłuż na połówki
  2. Łyżeczką wyciągnąć miąższ, uważając, żeby nie przebić skórki.
  3. Wydrążone "łódeczki" posolić. Ułożyć je na lekko natłuszczonej oliwą blasze- wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym.
  4. Miąższ posiekać, posolić, pokroić oliwą i włożyć do "łódeczek".
  5. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (termoobieg ok 190) i piec 30 minut.
  6. Kiedy bakłażany się pieką - pokroić pieczarki, a następnie je usmażyć na oliwie.
  7. Gdy bakłażany już się upieką - wyjąć je z piekarnika i ostrożnie wyjąć z nich miąższ (uwaga na skórkę! teraz jest delikatniejsza!).
  8. Miąższ rozgnieść widelcem i dołożyć do pieczarek. Taką masę bakłażanowo-pieczarkową gotować jeszcze 2 minuty (ja zarówno same pieczarki jak i te z dodatkiem bakłażanów smażyłam na patelni).
  9. Ściągnąć masę z kuchenki. Dodać czosnek, zioła, oliwki i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.
  10. Masę przełożyć do bakłażanów - i piec całość jeszcze 15 minut.
  11. Podawać na gorąco, np. z sałatą albo pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz