poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Chili con carne - meksykański obiad


Dzisiaj danie meksykańskie - uwielbiane i u nas. Jak się komuś znudzi bigos, leczo i fasolka - to będzie jak znalazł ;)
Oczywiście - najlepsze jest na drugi dzień, jak się wszystko "przeżre", jednak u nas rzadko kiedy wytrzymuje tak długo.
Podane składniki są na ok 4 porcje.


Potrzebne będą:

  • rondelek
  • deska do krojenia,
  • nóż
  • drewniana łyżka
Składniki:
  • 2 puszki pomidorów - pomidory mogą też być świeże, tylko wtedy trzeba je dłużej gotować, żeby wyparowała woda.
  • opakowanie mięsa mielonego (ok 400-500g). Ja użyłam drobiowego, ale oryginalnie chyba powinna być wołowina, za którą nie przepadam.
  • Dwie cebule, średnie
  • kilka ząbków czosnku (wg uznania, min.1)
  • oliwa
  • sól
  • świeża papryczka chili
  • 1 łyżeczka chili w proszku (może być więcej, np gdy nie ma świeżego chili)
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka bulionu (jaki chcecie, ja dałam warzywny, oryginalnie był wołowy)
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
Dodatki - opakowanie tortilli.

Wykonanie:
  1. Cebulę pokroić, wrzucić do garnka, lekko posolić i podsmażyć na oliwie (sól sprawia, że cebula puszcza soki).
  2. Czosnek i chili posiekać i dorzucić do cebuli, jak ta zacznie się rumienić. Generalnie - czosnek nie powinien się smażyć długo, bo robi się gorzki.
  3. Dorzucić mięso i podgrzewać dalej, aż przestanie być surowe (wołowina powinna zbrązowieć, a kurczak zjaśnieć).

  4. Do garnka dorzucić pomidory i koncentrat, dorzucić chwili w proszku i dolać bulion- gotować ok 25-30 min aż większość płynu wyparuje.
  5. Dorzucić fasolę i kukurydzę i dusić jeszcze 10 minut.
  6. W tym czasie - tortille pokroić w "trójkąciki" i podpiec w piekarniku (na tyle, żeby były chrupiące).
  7. Podawać w miseczkach, z tortillkami do przegryzania - smacznego :)
Podobno dobrze jest "kapnąć" odrobinkę śmietany na wierzch - ale nie mieszać dania ze śmietaną. 

1 komentarz:

  1. Pycha:)właśnie dni meksykańskie w Lidlu więc zrobię to pyszne,ostre danie.

    OdpowiedzUsuń