Przepis bezmięsny - znaleziony przeze mnie w książce 'Schudnij z Montignakiem' - odrobinkę przeze mnie zmodyfikowany - i, oczywiście, wypróbowany :).
Danie bardzo smaczne i pasujące jako posiłek w upalny dzień, ale - proporcje podane poniżej wystarczą na lekką kolację dla dwóch osób. Jeżeli chcecie się tym daniem najeść na obiad - radzę zwiększyć ilość składników.
Potrzebne będą:
- Naczynie żaroodporne lub blacha do pieczenia z folią aluminiową.
- Nóż i deska do krojenia.
- Łyżka/łyżeczka.
- Patelnia/garnek do duszenia + jakieś mieszadło, np. drewniana łyżka.
Składniki:
- 3 małe/średnie bakłażany,
- oliwa z oliwek (min. 3 łyżki)
- 200g świeżych pieczarek,
- 2 ząbki czosnku - pokrojone (można więcej),
- 1 łyżka mięty posiekanej,
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej (tak było w oryginalnym przepisie, ale w związku z tym, że moja druga połówka nie przepada za pietruszką- zastąpiłam ją świeżym tymiankiem),
- 60g czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Wykonanie:
- Bakłażany umyć, obciąć ich końce, przekroić wzdłuż na połówki
- Łyżeczką wyciągnąć miąższ, uważając, żeby nie przebić skórki.
- Wydrążone "łódeczki" posolić. Ułożyć je na lekko natłuszczonej oliwą blasze- wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym.
- Miąższ posiekać, posolić, pokroić oliwą i włożyć do "łódeczek".
- Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (termoobieg ok 190) i piec 30 minut.
- Kiedy bakłażany się pieką - pokroić pieczarki, a następnie je usmażyć na oliwie.
- Gdy bakłażany już się upieką - wyjąć je z piekarnika i ostrożnie wyjąć z nich miąższ (uwaga na skórkę! teraz jest delikatniejsza!).
- Miąższ rozgnieść widelcem i dołożyć do pieczarek. Taką masę bakłażanowo-pieczarkową gotować jeszcze 2 minuty (ja zarówno same pieczarki jak i te z dodatkiem bakłażanów smażyłam na patelni).
- Ściągnąć masę z kuchenki. Dodać czosnek, zioła, oliwki i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do bakłażanów - i piec całość jeszcze 15 minut.
- Podawać na gorąco, np. z sałatą albo pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz